Les 272 empreses nàutiques de les Illes Balears generen un volum de negoci de 561 milions d’euros

 

Empresaris participen en la primera acció del projecte de clusterització del sector nàutic

 

El sector de la nàutica recreativa concentra a les Illes Balears 272 empreses, ha facturat 561 milions d’euros presentant un creixement acumulat del 10,5% els últims quatre anys, i ocupa 2.676 treballadors, segons la diagnosi presentada a les empreses del sector a la primera reunió del projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic. Aquesta iniciativa del Pla Industrial pretén establir un pla d’acció conjunt per incrementar la productivitat, la facturació i millorar la qualitat de l’ocupació del sector nàutic. L’anàlisi del sector ha assenyalat que el 40% de les empreses pertanyen a l’àmbit del refit&repair, tant de grans com de petites i mitjanes eslores. La resta de la cadena de valor està formada per firmes de comerç, comerç i reparació, xàrter, brokerage, marines, construcció d’embarcacions, i agències de serveis.

 

El director general de Política Industrial, Manel Porras, ha presentat la primera acció del projecte que ha tengut lloc aquest matí a la seu de l’Autoritat Portuària. Manel Porras ha destacat que la clau per “augmentar la competitivitat del sector és la cooperació entre les empreses implicades”. Per això, s’ha iniciat el procés de clusterització del sector nàutic, considerat estratègic segons el Pla Industrial.

 

La reunió del sector d’aquest matí, a més de presentar l’anàlisi econòmic d’aquesta indústria, ha servit per debatre i acordar els principals reptes de cara al futur de la nàutica recreativa a les Illes. Entre les principals conclusions de l’estudi, realitzat per l’empresa Cluster Development, en destaca la necessitat de la internacionalització de les empreses per poder continuar creixent. Entre els reptes de futur, hi ha la millora de la visibilitat i de la imatge del sector i la necessitat de mà d’obra especialitzada.

 

El projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic de les Illes Balears s’emmarca dins la línia de foment de clústers industrials del Pla Industrial 2018-2025 presentat per la Direcció General de Política Industrial de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria. L’objectiu és rellançar l’estratègia de clústers ja que facilita a les empreses compartir reptes estratègics per permetre el desenvolupament de nous productes i serveis més rendibles. Aquesta actuació està confinançada per Fons Europeus de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.