S'ha obert de nou la línea d'ajuts de finançament industrial IDI-ISBA destinada a cobrir les despeses d'operacions de finançament per a inversions productives, d'eficiència energètica i transformació digital. Aquest ajut es tramita directament a través de la societat de garantia recíproca ISBA www.isbasgr.es

 

Les 272 empreses nàutiques de les Illes Balears generen un volum de negoci de 561 milions d’euros

 

Empresaris participen en la primera acció del projecte de clusterització del sector nàutic

 

El sector de la nàutica recreativa concentra a les Illes Balears 272 empreses, ha facturat 561 milions d’euros presentant un creixement acumulat del 10,5% els últims quatre anys, i ocupa 2.676 treballadors, segons la diagnosi presentada a les empreses del sector a la primera reunió del projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic. Aquesta iniciativa del Pla Industrial pretén establir un pla d’acció conjunt per incrementar la productivitat, la facturació i millorar la qualitat de l’ocupació del sector nàutic. L’anàlisi del sector ha assenyalat que el 40% de les empreses pertanyen a l’àmbit del refit&repair, tant de grans com de petites i mitjanes eslores. La resta de la cadena de valor està formada per firmes de comerç, comerç i reparació, xàrter, brokerage, marines, construcció d’embarcacions, i agències de serveis.

 

El director general de Política Industrial, Manel Porras, ha presentat la primera acció del projecte que ha tengut lloc aquest matí a la seu de l’Autoritat Portuària. Manel Porras ha destacat que la clau per “augmentar la competitivitat del sector és la cooperació entre les empreses implicades”. Per això, s’ha iniciat el procés de clusterització del sector nàutic, considerat estratègic segons el Pla Industrial.

 

La reunió del sector d’aquest matí, a més de presentar l’anàlisi econòmic d’aquesta indústria, ha servit per debatre i acordar els principals reptes de cara al futur de la nàutica recreativa a les Illes. Entre les principals conclusions de l’estudi, realitzat per l’empresa Cluster Development, en destaca la necessitat de la internacionalització de les empreses per poder continuar creixent. Entre els reptes de futur, hi ha la millora de la visibilitat i de la imatge del sector i la necessitat de mà d’obra especialitzada.

 

El projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic de les Illes Balears s’emmarca dins la línia de foment de clústers industrials del Pla Industrial 2018-2025 presentat per la Direcció General de Política Industrial de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria. L’objectiu és rellançar l’estratègia de clústers ja que facilita a les empreses compartir reptes estratègics per permetre el desenvolupament de nous productes i serveis més rendibles. Aquesta actuació està confinançada per Fons Europeus de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

 

Els ajuts s'incrementen en un 166% en respecte a l'any passat i s'hi afegeix una nova línia destinada a la digitalització de les empreses industrials. 

Es tracta de dues partides emmarcades en el Pla d’Indústria, una per import d’1.000.000 d'euros per fomentar la implantació de la digitalització i el conjunt de tècniques i equips informàtics que permeten comunicar-se a distància per via electrònica (tècniques d'informació i comunicació TIC). Permetrà l'adquisició d’actius materials i immaterials (com per exemple, adquisició de TIC o de software) associades al procés industrial, que hauran de ser utilitzades o entrar en funcionament per primera vegada.

L'altra partida per import de 2.470.000 euros, destinada 
a la promoció del teixit industrial, al foment de la modernització dels sistemes de gestió i sistemes productius, així com a la millora del teixit productiu i el posicionament estratègic de la indústria de les Illes Balears. També mitjançant l'adquisició d'actius materials i immaterials (com per exemple, eines de disseny i innovació, de producció, i de logística i emmagatzematge).

Les subvencions estan dirigides a micro, petites i mitjanes empreses del sector industrial balear. Se subvenciona un 50% dels projectes empresarials, fins a un límit de 50.000 euros. En el cas que s’hagin de contractar empreses de consultoria per a desenvolupar aquestes inversions, l’import màxim és del 30% i fins a 6.000 euros.

La nova convocatòria d’ajuts al sector industrial, que 
es publicaran al BOIB el proper mes de juny, va ser presentada ahir per la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i del director general de Política Industrial, Manuel Porras.

Les empreses industrials ja es poden acollir a la nova convocatòria d’ajuts per a la modernització i digitalització del sector. La direcció general de Política Industrial inverteix 3,5 milions d’euros en aquestes dues línies de subvenció:

 

1. Modernització de l’estructura productiva de l’activitat industrial, destinada a la promoció del teixit industrial, el foment de la modernització dels sistemes de gestió i sistemes productius, la millora del teixit productiu, i el posicionament estratègic de la indústria dins l’àmbit territorial de les Illes Balears. L’import econòmic d’aquesta convocatòria és de 2.470.000 euros.

Si voleu més informació, aquí teniu la resolució de la convocatòria publicada al BOIB de 16 de juny.

 

2. Modernització de l’estructura digital de l’activitat industrial, enfocada a la promoció i implantació de la digitalització i el conjunt de tècniques i equips informàtics que permeten comunicar-se a distància per via electrònica (TIC) de les empreses industrials dins de l’àmbit territorial de les Illes Balears. L’import econòmic d’aquesta convocatòria és d’1.000.000 euros.

Si voleu més informació, aquí teniu la resolució de la convocatòria publicada al BOIB de 16 de juny.

 

Les subvencions estan dirigides a micro, petites i mitjanes empreses del sector industrial balear. Se subvenciona un 50% dels projectes empresarials, fins a un límit de 50.000 euros. En el cas que s’hagin de contractar empreses de consultoria per a desenvolupar aquestes inversions, l’import màxim és del 30% i fins a 6.000 euros.

Trobareu més informació al web de la Direcció General de Política Industrial. 

 

Si vols conèixer millor aquestes ajudes, pots mirar aquests vídeos informatius:

https://www.youtube.com/watch?v=No3rtLXCeck

https://www.youtube.com/watch?v=NRvrg3MlYdo&t=3s

 

 

 

 

El Govern facilita el finançament a les PIMES de Balears per a inversió en activitats industrials i manufactureres, través de l’IDI i de l’ISBA.

L’acord suposa el llançament d’una nova línia d’ajuts i bonificacions a avals a PIMES per valor de 10 milions d’euros.

 

L’Institut de Desenvolupament Industrial (IDI) posa en marxa la primera línia de finançament industrial juntament amb la Societat Recíproca de Garantia ISBA, per facilitar que les empreses puguin accedir a un préstec per invertir en millora de la producció industrial. L’IDI destinarà 1,3 milions d’euros a l’ajuda, que suposen una injecció de 10 milions d’euros en línies de finançament per a inversió. Aquesta convocatòria, presentada avui per la consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, i el conseller de Treball, Iago Negueruela, és una iniciativa que deriva del Pla estratègic industrial 2018-2025, i s’instrumentarà a través d’un conveni signat avui pels dos consellers i pel director gerent de l’ISBA, Jesús Fernández .
 
Els ajuts estan destinats a petites i mitjanes empreses de les Illes Balears amb activitat industrial, que vulguin dur a terme una millora de processos productius o de producte, i necessitin un préstec per posar-ho en marxa. Aquesta línia de finançament contempla ajuts per cobrir els interessos del préstec, el cost de l’aval d’ISBA, i els costos d’obertura i d’estudi de l’operació.
 
El conseller de Treball i president de l’IDI, Iago Negueruela, ha afirmat que “millorar les vies d’accés al finançament de les PIMES és una de les reivindicacions més demandades pel sector industrial de les Illes Balears”.
 
Aquesta nova línia de l’IDI serà compatible amb la convocatòria d’ajudes de modernització i digitalització de la Direcció general de Promoció Industrial, prevista dintre del primer semestre de 2018. Una de les novetats d’aquesta subvenció és la inclusió dels projectes de digitalització, en línia amb la Indústria 4.0, contemplada al Pla estratègic industrial 2018-2025. Negueruela ha destacat, en aquest punt, que “és el primera acció del Pla d’Indústria que posem en marxa”.
 
Les microempreses, i les PIME industrials es poden acollir a l’ajuda fins el proper dia 15 de novembre i la inversió ha d’estar executada abans del final de 2018, per iniciatives realitzades a partir d’octubre de 2017, amb caràcter retroactiu. Les empreses beneficiàries tenen fins a tres mesos des de la resolució per justificar l’ajuda davant ISBA, SGR.
 
La consellera Cladera ha destacat “el compromís d’ISBA en el suport a les iniciatives que faciliten la concessió d’avals per al finançament de les PIMES i els autònoms a Balears” i ha recordat la línia anual ISBA-CAIB 2018 recentment presentada, que està dotada amb 40 milions d’euros per a emprenedors, activitats innovadores i per a iniciatives de dones empresàries, tant per refinançament com per inversió.
 
La consellera d’Hisenda i el conseller de Treball, conjuntament amb els directors generals del Tresor, José Luis Gil, i de Política Industrial, Manuel Porras, i la gerent de l’IDI, Núria Hinojosa, han mantingut una reunió amb els representants de les entitats financeres de les Illes Balears, prèviament a l’acte oficial de signatura, per explicar aquesta nova línia de finançament que per primera vegada es posa a l’abast de les petites i mitjanes empreses industrials.